Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca to jedne z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych orzechów na świecie. Cechują się bardzo delikatnym smakiem, który doskonale uzupełnia się z innymi składnikami potraw. Oprócz tego nerkowce stanowią świetną i odżywczą przekąskę w ciągu dnia, która cechuje się sporą dawką niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Orzechy nerkowca — wartości odżywcze

Orzechy nerkowca to jadane i smaczne owoce drzewa noszącego nazwę nanercz zachodni, które uprawiane jest w wielu tropikalnych krajach. Jak wszystkie inne orzechy, składa się przede wszystkim z tłuszczów, głównie tych z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Oprócz tego orzechy nerkowca są dobrym źródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika. W 100 gramach orzechów nerkowca znajduje się 550 kalorii, co czyni je kaloryczną, ale sycącą i zdrową przekąską. 

Orzechy nerkowca (www.bee.pl) a dieta

Orzechy nerkowca ze względu na zawartość tłuszczu, zaliczane są do produktów kalorycznych, ale korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Garść nerkowców to spora dawka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i minerałów, szczególnie potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Warto wdrożyć je do swojego codziennego jadłospisu, tym bardziej że już niewielka ich ilość syci na długie godziny. Nie od dziś także wiadomo, że orzechy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i przyczyniają się do poprawy koncentracji. 

Jak wykorzystać orzechy nerkowca w kuchni?

Nerkowce mają delikatny smak i zapach, co sprawia, że stanowią genialny dodatek do wielu potraw. Z powodzeniem można dodać je do śniadaniowych posiłków, na przykład owsianki czy omleta, wpływając tym samym na ich większą wartość odżywczą i sytość. Niweluje to pragnienie podjadania pomiędzy posiłkami, więc już kilka orzechów może mieć pozytywny wpływ na proces odchudzania.

Orzechy nerkowca to także urozmaicający element lekkich sałatek, na przykład bazujących na batatach czy ciecierzycy. Z nerkowców można przygotować także smaczne masło orzechowe, które sprawdzi się w posiłkach słodkich, jak i wytrawnych. Wystarczy 200 gramów nerkowców umieścić w kielichu blendera i miksować do uzyskania gładkiej i jedwabistej konsystencji. 

https://www.youtube.com/watch?v=OzK-AUqOSYk