Orzechy nerkowca – co warto wiedzieć?

Nie każdy wie o tym, że orzechy nerkowca najchętniej kupowanetak naprawdę są nasionami drzewa, które nosi nazwę nanercz zachodzi. Orzechy te, charakteryzują się niezwykłym smakiem, jak również konsystencją, a do tego wyróżniają je właściwości lecznicze oraz odżywcze. Warto zatem wiedzieć, jakie właściwie wpływ nerkowce mają na nasze zdrowie i czy mogą nam pomóc w odchudzaniu.

Czym są orzechy nerkowca?

Tak naprawdę orzechy nerkowca, to po prostu nasiona drzewa tropikalnego, jakim jest nanercz zachodni. Te właśnie nasiona przede wszystkim uprawiane są w Brazylii, jednakże znaleźć je możemy też w innych krajach Ameryki Południowej, jak i w Wietnamie, Indiach, czy Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jednakże, to właśnie orzechy pochodzące z Brazylii są najsłodsze i największe. 

Właściwości lecznicze 

Chyba każdy marzy o tym, żeby móc cieszyć się dobrym zdrowiem, dlatego też podejmujemy liczne działania, żeby móc być zdrowym i też szczęśliwym. Właśnie w tej kwestii, dobrze mogą sprawdzić się orzechy nerkowca. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, które mają bardzo dobry wpływ na działanie układu nerwowego. To właśnie bezpośrednio się przekłada na nasze samopoczucie, jak i pamięć, czy też koncentrację. Jak wynika z przeprowadzonych badań, systematyczne jedzenie orzechów nerkowca, może nas uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Ponadto, badania dowiodły, że wyciąg z nerkowców pobudza proces wchłaniania glukozy, czego rezultatem jest znaczna poprawa wrażliwości tkanek na insulinę. Wspomnieć też trzeba, że osoby chorujące na cukrzycę, mogą również te orzechy spożywać, gdyż ich indeks glikemiczny jest bowiem niski – wynosi zaledwie 15.

Jak jeść?

Zdecydowanie najczęściej orzechy nerkowca spożywa się w nieprzetworzonej formie, jako przekąska. To właśnie taka ich postać sprawia, że zachowują one wszystkie swoje wartości odżywcze. Warto wiedzieć, że ich zastosowanie w kuchni różni się od danego regionu. Na przykład na Kubie orzechy nerkowca są wykorzystywane do produkowania wina.